Επιστολή από και προς Τ.Ε.Ε. Δυτικής Μακεδονίας (Δεκέμβριος 2017)

TEE_dytikhs_makedonias

Επιστολή από κ. Δημήτρη Μαυροματίδη (Πρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ/ΤΔΜ):

Κυρία Χατζάρα και Κύριε Γκατζόφλια καλημέρα σας

Συγχαρητήρια καταρχήν για τις προσεγγίσεις σας. Προσεγγίσεις που ήδη στο ΤΕΕ εδώ και χρόνια εργαζόμαστε και αναδεικνύουμε. Ορισμένες πρόσφατες τοποθετήσεις μου για το θέμα της μεταλιγνιτικής περιόδου για την οποία συγκρουστήκαμε διότι το ΤΕΕ την οριοθέτησε ακριβώς για να δει αυτούς τους προβληματισμούς. Συνημμένα η υποβολή υπομνήματος για ενημέρωσή σας με link επίσης προς την Επιτροπή της Βουλής όπου δίνονται αρκετές από τις παρεμβάσεις του ΤΕΕ.

Επίσης συνημμένα τοποθετήσεις στην Επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής [όπου εξηγείται η μεταλιγνιτική περίοδος] και στον Υπουργό Ενέργειας καθώς και μια δημόσια πρότασή μου:
·         Τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Ειδική Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής (video) 
·         Παρέμβαση για θέματα Ενέργειας – Περιβάλλοντος σε σχέση με τον ενεργειακό άξονα στην Δυτική Μακεδονία  
·         Πρόταση για σύσταση κοινού φορέα αξιοποίησης των αποκατεστημένων εδαφών της ΔΕΗ 

Επί της ουσίας εργαζόμαστε και υποστηρίζουμε/υποκινούμε/συμμετέχουμε στη διαδικασία της μεταλιγνιτικής περιόδου εδώ και χρόνια και μάλιστα θα δείτε το επόμενο διάστημα την υποστήριξη των φορέων και για το coal platform. Η τεχνική συνάντηση με τους αντιπροσώπους από τη Γερμανία έγινε από ομάδα επιστημόνων στο ΤΕΕ.

Στη διάθεσή σας αν θέλετε να συναντηθούμε διότι εκτιμούμε ως ΤΕΕ βαθύτατα τους πολίτες ανεξαρτήτου ειδικότητας κλπ που συνεισφέρουν στο γόνιμο προβληματισμό.

Με εκτίμηση
Δημήτρης Μαυροματίδης

Συνημμένο αρχείο:

Υποβολή_υπομνήματος_με_θέσεις_ΤΕΕ_ΤΔΜ_για_ενεργειακά_και_περιβαλλοντικά_…

Απάντηση προς κ. Δημήτρη Μαυροματίδη (Πρόεδρος ΔΕ ΤΕΕ/ΤΔΜ):

 

Προς τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΜ, κ. Δημήτριο Μαυροματίδη

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Λάβαμε την από 28-11-2017 επιστολή σας με τα συνημμένα της έγγραφα και αναγνώσαμε, για ακόμη μία φορά, τις δραστηριότητες σας και τα αποτελέσματα τους.

Στις ανοιχτές επιστολές 1, 1α, 1β, 2 ορίζουμε, λεκτικά, ότι το επιστημονικό σας όργανο που εκπροσωπείτε (ΤΕΕ/ΤΔΜ), πρέπει να παίζει πρωτεύοντα ρόλο, ως πρωταγωνιστής στις δραστηριότητες για την ανάπτυξη, αναβάθμιση, βελτίωση και πρόοδο του τόπου. Στην συνημμένη μας ανοικτή επιστολή 1γ, που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα και αναφέρονται αρμοδιότητες άλλων φορέων, εμείς και πάλι στο τέλος της επιστολής σημειώνουμε για την διαχρονική προσφορά του φορέα σας στο τόπο μας.

Για τη συνάντηση, που μας προτείνατε, να ανταλλάξουμε απόψεις, δεν έχουμε αντίρρηση και για την τιμή αυτή σας ευχαριστούμε. Σας γνωρίζουμε, βέβαια, ότι προτιθέμεθα να δημοσιεύσουμε στο άμεσο μέλλον και άλλες επιστολές και άρθρα, με άλλα αντικείμενα και προβλήματα του τόπου μας και καλόν είναι να γίνει για όλα μια ολοκληρωμένη συζήτηση. Όταν θα έχουμε κλείσει τον πρώτο κύκλο, με σχετική ανάρτηση και στην ιστοσελίδα μας thomasgkatzoflias.wordpress.com, που έχει τον τίτλο «Η Πολιτεία της Ουτοπίας», όλες αυτές τις δραστηριότητες θα τις κοινοποιήσουμε στους τοπικούς φορείς της Δ.Μ., με την παράκληση να μελετήσουν τις προτάσεις και τους προβληματισμούς μας.

Εφόσον, βέβαια, κρίνουν κάτι ωφέλιμο ας το χρησιμοποιήσουν και θα είμαστε στην διάθεση τους, ως απλοί πολίτες, για τυχόν διευκρινίσεις. Συγχρόνως ό,τι θα βρίσκεται στην ιστοσελίδα μας, με επιστολή μας, θα διαβιβαστεί στη Βουλή των Ελλήνων και στο Ευρωκοινοβούλιο με το αίτημα να καταχωρηθεί, πρωτοκολληθεί και να διαβιβασθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες τους, στα μέλη των προεδρείων, στις αρμόδιες επιτροπές και στις θυρίδες όλων των βουλευτών και ευρωβουλευτών, όπως ορίζουν οι κανονισμοί τους.

Η αλληλογραφία που προέκυψε μεταξύ μας οφείλεται προφανώς στην ανοικτή επιστολή 1β με τον τίτλο «Λιγνιτική-Μεταλιγνιτική εποχή, κάτι κινείται;». Διευκρινίζουμε ότι στην εν λόγω επιστολή μεταξύ των άλλων έχουμε θέσει κάποιες ερωτήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι πάρα πολύ περισσότερες και τις αποφύγαμε για την οικονομία του χώρου και για να μην κουράσουμε τους αναγνώστες. Ως πολίτες αυτών των Δήμων που πληρώνουμε τα πάντα, απαιτούμε από τους αρμόδιους φορείς απαντήσεις. Είμαστε οι μόνοι που χαιρετίσαμε δημόσια στα ΜΜΕ την παρουσία των εμπειρογνώμων από την Γερμανία. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλη αυτή διαδικασία δεν θα μπορούσε να γίνει με αλληλογραφία. Εάν δεν πάρουμε απάντηση και χρειασθεί θα την κάνουμε εμείς την αλληλογραφία προς κάθε αρμόδια υπηρεσία της Ε.Ε.

Αγαπητέ πρόεδρε σε μια Μεταλιγνιτική περιοχή και εποχή για να πεις ότι ξεκινάς πρέπει να ξεκαθαρίσεις κάποια πράγματα:

  • Ιδιοκτησιακό καθεστώς (εμπλεκόμενοι μηχανισμοί πολιτικοί, οικονομικοί, νομικοί).
  • Αποκατάσταση εδαφών (δύο στάδια).
  • Διαστρώσεις εδαφών. Ποιός έχει την υποχρέωση να το κάνει, υπάρχει επιστημονική μελέτη επικυρωμένη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους (βλέπε χρυσός Χαλκιδικής, ισχύει το ίδιο και στην ΔΕΗ και αν όχι, γιατί) ;
  • Αποκατάσταση, εμπλουτισμός εδαφών για να δημιουργηθεί φυτική γη- χώμα (Βλέπε αποκατάσταση πρώην ορυχείων ΗΠΑ) και ποιός έχει την υποχρέωση να το κάνει. Έχει στα χέρια της επιστημονική μελέτη εγκεκριμένη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους, η Επιτροπή παρακολούθησης του έργου (Περιφέρεια, ΑΝΚΟ κλπ) ;
  • Αξιοποίηση με επιστημονικές μελέτες της περιοχής πρώην ορυχείων, με συντονιστή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (βλέπε ανοικτές επιστολες 1,1α 2 στην ιστοσελίδα μας), που έχει και τις περισσότερες Σχολές.

Δεν αποκλείεται κανείς, που θέλει να προσφέρει (εμπλεκόμενοι: η Κεντρική εξουσία να συστήσει ΝΠΔΔ με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, η Αυτοδιοίκηση α και β βαθμού, οι τοπικοί φορείς, ο καθένας να δηλώσει παρών και να παίξει τον ρόλο, που τον αρμόζει. Μετά τα παραπάνω και επειδή γνωρίζουμε ότι το επιστημονικό σας όργανο δούλεψε και δουλεύει για την μεταλιγνιτική εποχή και περιοχή, είμαστε ευτυχείς, που επικοινωνούμε μαζί σας και δέχεστε να ακούτε την γνώμη απλών πολιτών.

Με εκτίμηση,

Θωμάς Γκατζόφλιας

Φωτεινή Χατζάρα

 

Κοζάνη 9-12-2017

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s